~


~_^ B.e.t.t.e.r.m.e.n.t ~_^

what make people become more better and better? What make them be the Best?What make them inspired by others?
What make them Success?

23 December 2010

Perkongsian pendek

Penentang Islam selalu membuat onar dan membangkitkan kemarahan kita dengan isu-isu yang sensitif berkaitan dengan agama kita seperti menghina nabi Muhammad S.A.W dan tidak tertinggal, menunjukkan Islam adalah agama Terorrist. Dan ramai ummat Islam sedar akan hal ini lantas menunjukkan kemarahan mereka dengan mencaci puak orientalis didalam akhbar,blog, facebook dan sebagainya."death to America and their Friends".Tidak terkecuali ada juga yang mengadakan demonstrasi ganas.Membakar itu ini,dan mereka gembira apabila seluruh dunia melihat demonstrasi itu dikaca tv rumah.Sedangkan hakikatnya, pihak orientalist Langsung tidak gentar malah tersenyum.Kenapa? Rancangan mereka berjaya dan orang Islam sendiri membuktikannya.

Islam is terrorist religion.....+demonstration+burnt  buses+ shoot the picture of Orientalist leader,+shouting a very harsh and rude word=for western and orientalist,all this actions is  proof of their claims.

adakah anda dapat lihat permainan diatas?mereka mengadakan rancangan dan kita yang membuktikan kepada dunia melalui reaksi-reaksi kita.Maka, usah kita terus diperalat .ayuh kita berfikir,apakah jalan terbaik untuk kita menunjukkan cara untuk memprotes agar Imej Islam terjaga dan tidak dicemari lagi dengan perkara dan aksi yang tidak patut.

                                                           THINK!!!

20 December 2010

PERACUN MINDA ISLAM

http://markhumphrys.com/islamic.states.html
menzahirkan kenyataan-kenyataan yang jelas memburukkan Islam dan tersangat Bermotif.
Inilah musuh Kita!!
Ya Allah hu YA Qahhar..YA JABBAR HU YA SAKTAR..FANSURNA  'ALA KUFFAR BIL JIHADIL AKBAR!!

05 December 2010

Aku yang akan menempuhinya!!

Sedar tak sedar,sudah 2 bulan aku bercuti.Lusa aku kan mendaftar sebagai student Uia Gombak.Semoga suasana kampus beru bisa menyuntik semangat aku ke tahap maksima untuk belajar.




inilah gambaran sebahagian kampus uia Gombak. Kawasannya luas dan cantik.Aku akan menghabiskan masa yang agak lama disini.Lebih kurang 4 tahun.Jika dihitung,tidaklah lama.Yelah, masa diakhir zaman berlalu dengan pantas.tut tut,dah 4 tahun.
Masa empat tahun ini akn ku guna untuk menimba ilmu dengan baik InsyaAllah.Ya Rabbi,tunjukpkanlah hambaMu yang hina ini kejalan Barokah dan kekalkan daku dijalanMu Ya Allah.
TESL, PSYCHOLOGY AND HISTORY, all this course is always in my mind. Sejak dulu lagi familyku amat berharap aku memilih TESL.Namun samapai hari ini sudah  dua kali aku menolak tawaran panggilan temuduga.Sejujurnya aku kurang berminat.Namun akhir-akhir ini,aku seakan tersangkut.Elok juga aku menjadi seoarng pendidik.Tapi..urghhh!!History..aku meminati course ini.Namun sayang,ketika mengisi  majoring form,aku memilih psychology.Gatalnya tanganku ni..urgh... sekarang terasa amat rugi.Psycholoogy,kenapa aku memilih Course ini?Entahlah.Aku pun tak bisa memberi jawapan yang betul.Aku minat CCT(creative & critical thinking),aku juga minat BMW(basic method writing),apatah lagi psychology,aku memang minat.tapi hatiku lebih mengatakan,i love history more!!.uh hu...namun i made my decision already!..uhrghhh....what should i do?

Last month, i went to a bank and saw an officer.Quite handsome but a bit naughty.He ask me what i'm gonna majoring?i said psychology,but i love sth else and my fam wanna me taking TESL. And he said, then? i said,hem..i don't know.Dengan selamba badak dia,dia mengusap perutnya yang x berape kelihatan and  said,"Huda,u yg akan tempuhi tau.jangan terlalu kisah dgn apa yang orang lain nak,tanya diri u apa yang u nak then ikut diri awak,Sebab yang nak menghadapinya adalah awak".
Aku merenungnya dan berkata,"betul,biasalah kita hidup bermasyarakat."Urusanku selesai.Tata..aku meminta diri.

And next two day,i'll be a Gombak student.But i still feel ..urghhhh...Historyyyyyyyyyy..Whatever..

02 December 2010

SMU-kenapa mesti ambil?

Salam satu ummah. Kali ini,ana terfikir sekali lagi,Apakah ana akan jadi sekarang jika ana memilih untukke sekolah menengah biasa dahulu? Apakah tudung yang labuh sekarang ku pakai akan  jua tersarung jika aku bersekolah menengah dahulu?Hidayah milik Allah.Maka jawapanku adalah tidak mustahil.

Sungguh daku bersyukur kerana aku dihantar juga ke sekolah Ugama Arab yang diberinama SMU(A) Sullamiah Bunut Payong.Dapat aku mendalami sedikit ilmu agama.Daku kira aku amat bertuah.Pada mulanya, biasa aja aku rasa.Namun meniti usia meningkat remaja,minda juga kian terbuka,aku mula memahami niat ibuku dan adik-beradikku menghantarku ke sekolah agama.Form four amat memberi kesan kepadaku.Diberi peluang menjadi nakibah membuatkan ku lebih cakna kepada kepentingan ilmu. Dengan sukatan ilmu dan Teks bagi menghadapi SMU(sijil menengah ugama), aku mendapat banyak imput dan didedahkan dengan ramai pejuang Islam yang agung.Sungguh aku salut kehebatan mereka.Namun hebat mereka,hebat lagi Pencipta mereka.

Cabaran menghafal alquran turut dirasa. Al Quran dibaca dihafal bersama makna.Amat sukar pada mulanya.Namun hasilnya amat ku suka.Ia memudahkan ku tuk belajar ilmu yang lain dan meningkatkan daya ingatan.Buat adik-adik diluar sana, janganlah lepaskan peluang emas anda.tempatkanlah diri anda di sekolah Ugama Arab.pasti anda tidak menyesal.Sekurang-kurangnya,anda mendapat ilmu agama yang bermanfaat andai anda lemah dalam akademik.

30 November 2010

Alhamdulillah.selesai juga..

Majlis sambut menantu di rumah ku sudahpun selesai. Ramai tetamu hadir walaupun hari hujan dan kawasan rumahku sedikit becak. Namun kawanku yg belajar di universiti berdekatan tidak dapat hadir.Tersilap tarikh katanya.Tidak mengapalah.Enam adik beradikku sudahpun bertemu pasangan.Harap-harap tahun depam kakakku pula.amin..
Semasa majlis berlansung,ada beberapa tetamu yang hadir duduk bersembang dgn kami(aku,dan 2 kakakku).dan perbualan diakhiri dgn ayat-ayat yang membuatku gelihati dan ketawa."tahun depan hok ni pulok"kata beberapa oorang tetamu sambil menepuk bahuku."Aku?,nape lak.Kakak aku la..Huhuhu..kataku.

25 November 2010

Dalam uSus ada Apa?

Beberapa hari lepas, bersama dgn abgku Rusli telah keluar bersama untuk membeli barang-barang perkahwinan abgku, Azman. Jalan yang sesak menuju ke bandar membuatkan kami berasa amat bosan.Hampir dua jam baru kami sampai ke destinasi. Perjalanan biasa hanya mengambil masa 20 minit.Perut mula berkeroncang meminta diisi. Lantas kami mengatur langkah menuju ke gerai -gerai yang berdekatan. Mata melilau memerhati gerai yang bersih dan pelayannya menutup aurat. Yeah,itupun dia. Kami memasuki gerai terpilih. Mihun sup perut menjadi pilihanku, dan abgku memesan sup perut dan usus.Permulaan kami makan dgn penuh nikmat besama air kacang soya Lactasoy.


  Namun tatkala usus lembu memasuki mulut abgku, pahit terasa. Pelik. Sepanjang kami makan usus sebelum ni tak pernah merasa pahit.Lantas abgku menyuruh ku berhenti makan. Lntas abgku menekan perut tersebut. Maka keluarlah pepejal yang bercampur cecair berwarna kuning kehijauan. Ku perhatikan muka abgku.Hemm,berubah air muka dia. Abangku memanggil tuan kedai dan bertanya apa yang dia nampak(sambil menunjukkan apa yang keluar dari usus),namun dengan muka tak bersalah dia membiarkan dan lansung x memandang muka abgku dan kembali ke dapur.Huhu.TIidak menghormati pelanngan lansung.Malah dengan ekor mata dia menyuruh pekerjanya melayan abgku dan dia bersembunyi di sebalik cermin kedai.

"ni gapo ni?,tanya abgku. 
 "isi dia la tu",jawab pekerja wanita tersebut.
"isi?isi ke tahi?tukas abgku.
Aku tersenyum .Apa lagi isi dalam usus kalau x +#@%.
"isi dia.isi dia,jawab pekerja perempuan tadi ketakutan sambil meninggalkan kami.

Nasib baik nada abgku tidak tinggi,kalau tak malu  la warga kedai tu. Abgku makin geram lantas memanggil pekerja kedai tersebut tuk mengira harga makanan.
RM15. Abgku menhulurkan duit sambil memberi nasihat agar menjaga kebersihan dan mengatakan,ini adalah penganiayaan. Menjual makanan yang kotor,bukan cara islam.Sekali terkena,siapa nak datang? Habis macam mana nak berbisnes.

29 September 2010

jomm..kita hayati sat..

7 Reasons to Read the Qur'an 
by Shabir Aly


1 - Intimate:
It dares you to disprove it. How? It says that humans can not write a book like this even if they pooled all their resources together and got help also from the spirits. The Quran said this fourteen hundreds years ago and yet no one has been able to disprove it. Billions of books have been written - but not another one like the Quran.



2 - Incorruptible:
It is the only religious sacred writing which has been in circulation for such a long time and yet remains as pure as it was in the beginning. The Quran was kept intact. Nothing was added to it; nothing was changed in it; and nothing was taken away from it ever since it was completely revealed 1400 years ago. 



3 - Unsurpassable:
The Quran is God's final revelation to humankind. God revealed the Torah to Moses, the Psalms to David, the Gospel to Jesus, and finally the Quran to Muhammad. Peace be upon all of them. No other book will come from God to surpass his final revelation. 



4 - Indisputable:
The Quran withstands the test of time and scrutiny. No one can dispute the truth of this book. It speaks about past history and turns out right. It speaks about the future in prophecies and it turns out right. It mentions details of physical phenomena which were not known to people at the time; yet later scientific discoveries confirm that the Quran was right all along. Every other book needs to be revised to accord with modern knowledge. The Quran alone is never contradicted by a modern discovery.



5 - Your Roadmap for Life and Afterlife:
The Quran is the best guidebook on how to structure your life. No other book presents such a comprehensive system involving all aspects of human life and endeavor. The Quran also points out the way to secure everlasting happiness in the afterlife. It is your roadmap showing how to get to paradise.



6 - God's Gift of Guidance:
God has not left you alone. You were made for a reason. God tells you why he made you, what he demands from you, and what he has in store for you. If you operate a machine contrary to it's manufacture specification you will ruin that machine. What about you? Do you have an owner's manual for you? The Quran is from your function for success lest you fail to function. It is a healing mercy from God. It satisfies the soul, and cleans the heart. It removes doubts and brings
peace.



7 - Your Calling Card to Communicate with God:
Humans are social creatures. We love to communicate with other intelligent life. The Quran tells us how to communicate with the source of all intelligence and the source of all life- the One God. The Quran tells us who God is, by what name we should address God, and the way in which to communicate with God.
Are these not seven sufficient reasons for reading the Quran?









poem:on Hijab and Oppression-Author Unknown



       You look at me and call me oppressed, 
         Simply because of the way I’m dressed,
You know me not for what’s inside,
You judge the clothing I wear with pride,

My body is not for your eyes to hold,
You must speak to my mind, not my feminine mould,

I’m an individual, I’m no mans slave,
It’s Allah’s pleasure that I only crave,

I have a voice so I will be heard,
For in my heart I carry His word,

“O ye women, wrap close your cloak, so you won’t be bothered by ignorant folk”,
Man doesn’t tell me to dress this way,
It’s a law from God that I obey,

Oppressed is something I’m truly NOT,
For liberation is what I’ve got,

It was given to me many years ago,
With the right to prosper, the right to grow,

I can climb mountains or cross the seas,
Expand my mind in all degrees,

For God Himself gave us LIB-ER-TY,
When He sent Islãm,
To You and Me!

26 September 2010

AkU..Dia..dAn kamU..


love my family..
every one have their own family
they would say
we love our family more than u
i wud say
i love my family more than u to0..
then..
it wud be more and more..
never stopped
because
we love our family..hehehe..

21 September 2010

Akhlaq...

Akhlak Mulia
Album : Ya RasulullahMunsyid : Saujana


Umpama Bebunga Yang Mekar Indah Di Taman
Akhlak Yang Mulia Pada Insan
Harum Mewangi Menghias Peribadi
Siapa Memandang Jatuh Hati


Akhlak Yang Istimewa Lumrah Dari Nur Iman
Umat Yang Bertaqwa Pada Tuhan
Hati Yang Suci Tunduk Pada Ilahi
Dunia Akhirat Dijanjikan Bahagia


Oh...Alangkah Indah Kehidupan
Masyarakat Berakhlak Mulia
Tuhan Akan Memberkati
Rahmatnya Melimpah Murni
Semua Hidup Aman Dan Harmoni


Pakaikan Di Hatimu Dengan Akhlak Mulia
Sucikanlah Dari Noda Dunia
Kenalkan Dengan Cinta 
Kasih Yang Sebenarnya Pada Tuhan Yang Esa


Lukiskan Di Jiwamu Dengan Akhlak Yang Murni
Taburkanlah budimu yang abadi
Suburkan Dalam Diri Cinta Yang Tulus Suci
Pada Tuhan...
Cinta Sejati


Bebunga Yang Mekar Indah Di Taman
Akhlak Yang Mulia Pada Insan
Harum Mewangi Menghias Peribadi
Siapa Memandang Jatuh Hati


Walaupun vokalis utama kumpulan ini sudah terpesong dari fitrah kelakiannya, janganlah kita menngunakan sebab itu untuk mendustakan lagu saujana ini.Bait-baith lagu ini adalah benar dan patut kita hayati dalam meniti dan mencari erti hidup yang sebenar.Sesungguhnya, Akhlaq amatlah penting dalam hidup kita.Ia lahir dari hati,berbeza dgn moral. Ingatlah sahabat,kerana akhlaq,RASULLULLAH  SAW diutuskan.."Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan kemuliaan akhlaq".-(Riwayat Imam Malik)




“Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (yaitu) bagi yang mengharap (rahmat) Allah dan (kemuliaan) hari akhir dan dia banyak menyebut Allah.”
[Al Ahzab:21]



"Sesungguhnya orang yang terbaik diantara kalian adalah yang paling baik akhlaknya". (HR. Bukhori dan Muslim) 



09 September 2010

Voice of America ...-mUSLIM..bangkitlah..lihat apa mereka cuba buat.

News RSS Feeds RSS Feed

World Leaders Denounce Plans for Quran Burning at a US Church

Rev. Terry Jones at the Dove World Outreach Center in Gainesville, Fla., 30 Aug 2010 (file photo)
Photo: AP
Rev. Terry Jones at the Dove World Outreach Center in Gainesville, Fla., 30 Aug 2010 (file photo)

Share This

Related Articles

Political and religious leaders are condemning plans for the head of a small U.S. church to burn Qurans on Saturday to protest against violent Islamic extremists. The church's leader says they will conduct the event despite critics who fear it will inflame religious tensions around the world.

For weeks, the Dove World Outreach Center in Gainesville, Florida, has been advertising an event it calls "International Burn a Koran Day".  The small Christian church chose to hold the event on September 11, in part to honor those killed in the 2001 terrorist attacks on New York and Washington.

The church's leader, Pastor Terry Jones, says the burning of the Quran sends a message to violent Islamic extremists like al-Qaida, which carried out the attacks against the United States.

"Our burning of the Quran is to call to attention that something's wrong.  Something is wrong.  It is possibly time for us in a new way to actually stand up, confront terrorism," he said.

In Washington, Secretary of State Hillary Clinton says the planned event goes against a long history of religious tolerance in the United States.  She said it also sends the wrong message about the country's relationship with Muslims in America and elsewhere.

"It is regrettable that a pastor in Gainesville, Florida, with a church of no more than 50 people, can make this outrageous and distressful, disgraceful plan and get the world's attention.  But that's the world we live in right now.  I mean, it doesn't in any way represent America or Americans or American government, or American religious or political leadership," he said.

U.S. military officials also condemn the planned event, saying that it might inflame tensions and lead to new attacks on U.S. forces in Afghanistan.

At the United Nations, the spokesman for Secretary-General Ban Ki-moon says Mr. Ban is disturbed by the actions of the Dove World Outreach Center.

Deputy Spokesman Farhan Haq says the event threatens to damage U.N. efforts to help communities overcome religious divisions around the world.

"Any such action, if carried out, would contradict the efforts of United Nations and many people around the world to promote tolerance, intercultural understanding and mutual respect between cultures and religions.  In fact, it would only lead to further discord and polarization between communities, that is what our concern is," he said.

The Vatican also is expressing concern, saying that burning the Quran would be an "outrageous and grave gesture."  Vatican spokesman Federico Lombardi says burning the holy book of Islam is not the proper way for people to show their outrage about the 2001 terrorist attacks.  "This act would only call for new hate and violence.  It goes directly in the opposite direction to the building of peace to which we all, as faithful in god and as people of peace, are called," Lombardi said.

In Florida, Pastor Jones says his church has received scores of death threats as well as messages of support about the event, which is scheduled to be held on Saturday.  He says he is aware of the concerns, especially regarding possible risks to U.S. troops in Afghanistan, but that the church will not change its plans. "So as of right now, we are not convinced that backing down is the right thing.  So on September 11th, we shall continue with our planned event," he said.

Religious groups across the United States say they plan to protest the burning on Saturday, with events that include readings from the Muslim holy book.
http://www.voanews.com/english/news/World-Leaders-Denounce-Plans-for-Quran-Burning-at-a-US-Church-102487324.html

silly and rude people?go to this page-http://www.facebook.com/pages/International-Burn-A-Koran-Day/134718123226530?v=wall

03 September 2010

salam Ramadhan

Ramadhan bakal berakhir beberapa hari sahaja lagi. Hari ini aku balik kampung.sungguh gembira rasanya kerana sudah lama aku tidak pulang ke kampung. Namun dalam perjalanan pulang, aku dikejutkan dgn kematian jiran yang agak rapat dgnku. Mek aku panggil padanya. Masihku ingat, Ramadhan yang lepas,beliau kehilangan anak menantu lelaki sehari sebelum raya yang dia amat sayangi.. Dan kali ini Mek pula yang dijemput Ilahi. Mati dalam bulan Ramdhan sejurus selesai menunaikan solat Subuh di musalla.Wajahnya sungguh bercahaya. Aku terasa kehilangannya. Aku sekeluarga suka menjemputnya berbuka puasa bersama dgn kami  diakhir puasa. Mek tinggal seorang diri kerana anak-anaknya mempunyai rumah sendiri. Kami dapat rasai kesunyiannya.Justeru, apabila  kami pulang ke kampung,kami suka mengajaknya berbuka bersama kami. Kami punyai keluarga yang besar,jadi kemeriahan itu jelas dapat menarik Mek untuk berbuka dgn kami. Namun, hari ini, tanggal 4 September Mek dijemput Ilahi. Doaku roh beliau dicucuri rahmat Ilahi.Amin.

Terasa hidup ini bakal pergi bila-bila masa.Ajal maut pasti menjemput bila-bila je. Ya Allah,terimalah amalanku ya Allah.aku hanyalah seorang hamba yang dhaif dan pemuh hina. Amalanku tidak banyak. Diriku sering membuat dosa. Andai aku dijemput dalam waktu terdekat,aku tidak yakin amalanku dapat menempatkan aku di SyurgaMu atau tidak ya Allah. Ya Allah, maafkanlah aku atas segala dosa-dosaku selama ini.amin ya Rabbal A'lamin.

16 July 2010

maafkan aku,jawapan bukan milikku..

Macam mana harus ku mulai? Dalam bertanya, usahlah kita terlalu mangharapkan jawapan.Dan dalam mengutarakan komen,usah diharap bahawa komen itu akan dipertimbangkan.
kita adalah manusia,yg kadang kala mungkin didengari rintihannya..Dan mungkin kadang kala,dibiarkan begitu sahaja. Usah kita fikir,segala idea kita itu harus diguna pakai, kerana, masih byk lagi idea diluar sana yg mungkin lebih hebat.Namun, dengarlah komen tersebut dahulu, dan fikir pros and cons.

Dan tatkala kita diberi peluang untuk mengutarakan,utarakanlah sebaiknya setelah difikir baik buruknya idea itu.sekali lagi, usah kita cuba untuk terus menggunakan idea kita kerana bukanlah langkah yag baik.Be open.Di sini,aku ingin berkongsi, apapun yg kita cakapkan,apapun yang kita dengari, fikirlah sebelum dikeluarkan, dan tapislah sebelum diterima.
Jika harus diutarakan,utarakanlah.Dan jika boleh diterima,terimalah. Jangan dibebankan fikiran dengan memikirkan masalah. Tetapi fikirlah solusinya.

Renunglah kelemahan bagi mencetus idea untuk menjadi kuat, dan telitilah kekuatan, bagi menguatkan lagi kekuatan jg ada. Jika berdepan masalah, cari puncanya,dan analisis kenapa..Cubalah fifir cara bg mengatasinya dan cubalah mengatasinya.Katakan kamu boleh.kamu boleh..kamu boleh.Kenapa?
Kerana Allah swt telah mengatakan setiap penyakit ada ubatnya melainkan mati.
justeru,setiap maslah pasti ada penyelesaiannya.

fikirlah..disebaliknya pasti kita temui sesuatu,bertanya dan bertanya hanya mendapat contoh jawapan,jawapan sebenar hanya kita yg dapat ,yg mampu bg pada diri kita.

11 July 2010

rentak jiwa berlagu

http://liriknasyid.net/artis/muadz

Oh you stand up! say it together

None enters paradise save a true believer

Allah shall support this religion
With a sinful man with a wicked man

Some people see barriers
In classes and in colours
Some people are wiser
But some believe they are hollier

Feel the heart of everyone
See through our differences

You and I have the power
Think good of one another
So stand up and take our places
And do what we do better
Spend sometime to know ourselves
Help the other


Saujana (Hasnulhadi / Abu Dehya)

Harapan PadaMu Subur Kembali

Wahai Tuhan ku yang Esa
Bila kenangkan QaharMu
Rasa gerun di hatiku
Kerana takutkan seksaMu

HambaMu rasa putus asa
Siapakah dapat bersihkan diri
Dari segala dosa yang memburu
Setiap hari setiap ketika

Tika mengenang GhafarMu
Putus asa tiada lagi
Semangatku pulih kembali
Harapanku subur kembali

Ujian menimpa menekan di jiwa
Tak sanggup meneruskan perjuanganku
MehnahMu itu penghapus dosaku
Mengganti hukumanMu di akhirat

Di waktu mengenang rahmatMu
Terasa diri kurang bersyukur
PadaMu harusku memohon
Moga syukurku bertambah
Alangkah susahnya
Mendidik nafsuku
Yang tidak dapat melihat kebenaranMu
Bantulah hambaMu
Dalam mendidik jiwaku ini


Saff-One (Zaini & Naazeri Raihan)

Isteri Solehah

( 1 )
Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan

( ulang 1 )

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa, dia mengingatkan

( ulang 1 )

Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita, dia betulkan
Penghibur di waktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

( korus )
Dia umpama tongkat si buta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

( ulang 1 )
( ulang korus )



Nur Malam

Renungi malam ini rasa kesangsian
Ku kini berada di alam yang sunyi
Hanya bertemankan bintang dan bulan
Di malam kelam

Hembusan angin bayu pastikan berlalu
Seiring dosa lalu yang membelengguku
Moga semalam jadi pedoman
Dan pengajaran

Langkah kaki kananku
Menyusuri rumah suci
Bermula episod baru
Dalam ketulusan hati

Bila hati menghadap tuhan
Baru kusedar ada kelemahan
Terasa kerdil berbanding Yang Esa
Terharu, terfikir betapa agungnya Tuhan

Tuhanku, aku tidak layak masuk syurga-Mu
Namun tak berupaya menghadapi api neraka-Mu
Terima taubatku dan ampunkan dosa-dosaku

Inginku ubah cara hidupku yang lalu
Menjadi hamba yang diredhai selalu
Tiada palsu wahai tuhanku
Alloh yang satu

Kuakhiri sujud dengan doa
Semoga dikabulkan hajat
Dijauhkan duka lara
Kuharap terimalah taubaT..



02 July 2010

**Ana sokong Tok Guru!!!**

Sex education will do more harm than good
KOTA BARU: Kelantan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat disagrees with the move to teach sex education in schools, saying it will do more harm than good to the younger generation.
The PAS spiritual leader added that introducing the subject in schools would be like teaching thieves how to steal properly.
He said the move would, among others, encourage children to learn about sex among themselves, resulting in negative incidences like throwing away of unwanted babies.
“There is already sex education in Islam like parents should have a separate sleeping place for their children when they reach the age of seven and that women should be properly covered,”
He said after delivering a religious lecture, here, on Friday.
Nik Aziz also wanted illicit sex to be termed as zina (sex between unmarried couples) in Islam and not as seks bebas (free sex) as deemed by some quarters.
“What’s wrong with calling seks bebas,
zina as the latter word would instil some fear in Muslims?
And those who commit zina should be punished under the hudud law,” he said.
The issue of sex education has long been discussed and debated with several quarters urging sex education to be implemented in schools to curb social ills like unwanted pregnancies and throwing away of babies, which has become rampant of late.
However, to date there has been no decision on the matter.-Bernama
Friday, July 02, 2010

27 June 2010

ITS UP TO US...


...


there are too many ways to help..
talk n talk n talk only sometimes is useless..
make it into action..
Adakah mencukupi kita nak membantu sahabat kita yang cedera parah dgn hanya mengatakan"sabar,sabar".our friend is in pain.injured.take him/she to hospital la.

He has power to do good deed.should him just use his
heart to do good deed?

cegahlah kemungkaran.
dengan tangan-kuasa
dengan lidah-jika tidak mampu,
dengan hati-demikian,selemah-lemah iman

Wajarkah kita sebagai pemimpin utama negara yg beragama Islam cegah dengan hati?
wallahua'lam.

Buat para peniaga islam,Keuntungan memang penting,dapat menjana ekonomi islam.tapi sejauh mana anda membantu islam dan saudara seislam anda?
halalkah barangan jualan anda?
tahukah anda apa hukum seorang Muslim menjual barangan yag tidak halal ?
pernahkah anda memikirkan kesan akibat menjual baranagn yg tidak halal?
anda ingin mengatakan bahawa takkan saya nak pikir semua tu?
x sempat masa nak selidik satu-satu?
atau anda ingin katakan,:"saya tidak boleh berfikir dari sudut itu jika saya ingin berjaya dan mengaut untung"?

this is the barriers.

MasyaAllah,the best triumph in islam is come from the heart that make Islam is the centre of making decicion.
_____________________________________
________________________________________________





CIRI-CIRI ISLAM (KHASAIS AL-ISLAM)
Ciri-ciri Islam merupakan satu daripada ciri-ciri keistimewaan Islam yang merupakan titik perbezaan antara Islam dengan agama-agama lain di dunia ini.
Ciri-ciri Islam:

Rabbaniyyah
Ianya membawa erti bahawa Islam ini datangnya daripada Allah. Manusia hanya sebagai pelaksana segala ketentuan yang telah ditetapkan. Seseorang itu disebut rabbani apabila mempunyai hubungan yang erat dengan Allah.
Sudut Rabbani ini terbahagi kepada dua bahagian:
1. Rabbani dari sudut matlamat dan tujuan.
Ia bererti Islam menjadikan hubungan yang baik dengan Allah dan mendapat keredhaanNya sebagai matlamat terakhir kehidupan. Inilah matlamat hidup insane di dunia ini. Kesemua ajaran Islam baik yang bersangkutan dengan aqidah, muamalah, akhlak dan lain-lain adalah bertujuan untuk menyipakan manusia supaya menjadi hamba kepada Allah semata-mata.
Kesan Rabbaniyyah
a. Mengetahui matlamat hidup manusia di dunia.
b. Mengenal fitrah
c. Selamat dari pertentangan dengan diri sendiri
d. Bebas dari sifat perhambaan ananiyah (keakuan) dan runtunan hawa nafsu
2. Rabbani dari sudut manhaj dan sumber.
Rabbani dari sudut manhaj bererti manhaj ini adalah rabbani kerana bersumberkan kepada wahyu Ilahi kepada Nabi Muhammad sallallahu alaihi wasallam. Sumber ajaran Islam adalah mencakupi seluruh aspek kehidupan manusia tanpa kecuali dari sekecil-kecil urusan sampailah kepada sebesar-besar perkara.
Kesan sumber dan manhaj rabbani
a. Islam terhindar dari segala bentuk kekurangan
b. Terhindar dari pengaruh kekayaan
c. Islam sesuai untuk semua manusia
d. Mendapat penghormatan dan kehebatan

Syumuliyyah
Ia bererti ajaran Islam lengkap dan meyeluruh. Ruang lingkup ajaran Islam adalah mencakupi seluruh aspek kehidupan manusia tanpa kecuali dari sekecil-kecil urusan sampailah ke sebesar-besar perkara.
1. Sudut kesyumulan Islam
Islam telah mengemukakan undang-undang kepada manusia untuk mengatur hubungan sesame manusia. Islam telah menjelaskan hukuman-hukuman terhadap mereka yang melanggar hukuman sama ada yang berkaitan dengan sivil atau jenayah seperti hukuman hudud dan qisas (bunuh balas).
Hukum yang bersangkutan dengan urusan hubungan manusia dengan Allah seperti solat, haji, puasa, dan ibadah lain. Hukum-hukum yang mengatur hubungan antara manusia dengan manusia lain seperti hukum nikah, muamalah, kehakiman, hukum berkait dengan pemerintahan Negara, harta dan hukuman denda kepada pesalah yang melakukan kesalahan.
2. Keadilan
Islam telah memeperjuangkan keadilan. Keadilan dalam Islam adalah memberi hak kepada yang berhak tanpa sebarang kekurangan. Keadilan wajib diberikan kepada semua insan baik muslim, musuh Islam atau kawan, ahli keluarga, atau bukan ahli keluarga.
3. Kehakiman
Islam mengemukakan sistem kehakiman. Ini bermaksud bahawa Islam menentukan di dalam hubungan permasalahan sesame manusia kerana manusia sangat memerlukan seorang hakim yang dapat menghukum dan menyelesaikan perselisihan mereka serta dapat mengembalikan hak kepada yang empunya hak.
Islam telah meletakkan bahawa kehakiman merupakan fardhu. Di mana setiap hakim Muslim mestilah menjatuhkan hukuman mengikut yang telah ditentukan oleh Allah.
4. Negara
Dalam soal bernegara, Islam telah menjelaskan hukum-hukum berkenaan persoalan negara. Islam bukanlah terbatas dalam lingkungan hubungan di antara manusia dengan Allah sahaja, malah menyusun hubungan manusia sesame manusia dan hubungan jamaah dengan jamaah lain.
Ketua negara dipilih di kalangan orang-orang Islam sesuai dengan syarat-syarat seperti sifat Quwwah dan Amanah. Peranan ketua negara Islam ialah melaksanakan syariat dan membimbing manusia untuk melakukannya.
5. Akhlak
Islam mengambil berat soal akhlak. Pengambilan berat Islam terhadap akhlak jelas dengan apa yang digariskan oleh Al-Quran tentang sifat-sifat dan akhlak yang perlu dimiliki oleh orang-orang yang beriman.
6. Ilmu
Ilmu yang dimaksudkan di sini ialah makrifat dan mengenali hakikat sesuai dengan tepat dan mengetahui sesuatu yang diturunkan oleh Allah, mengetahui tujuan manusia diwujudkan oleh Allah dan kehidupan akhirat yang mengakhiri manusia. Ilmu yang paling tinggi ialah ilmu yang boleh membawa kepada mengenali Allah.

Alamiyyah
Alamiyyah bermakna sesuai untuk semua orang dan tempat. Islam sesuai untuk orang Arab, Melayu, Cina, India dan juga bangsa-bangsa lain di dunia ini. Ia bukan untuk segolongan atau satu bangsa sahaja. Ia juga sesuai di semua tempat sama ada di Kutub Selatan, Khatulistiwa, dan sebagainya. Ia juga sesuai untuk semua zaman sama ada zaman Rasulullah sallallahu alaihi wasallam atau zaman teknologi moden yang canggih ini. Sesuai sampai ke hari qiamat.
Islam meraikan kehendak dan keperluan manusia dalam beberapa perkara seperti:
a. Dharuriyyat
Iaitu kehidupan manusia tidak akan wujud dengan ketiadaannya. Perkara-perkara dharuriyyat ini perlu untuk menjaga aqal, agama, jiwa, keturunan, dan harta.
b. Hajiyyat
Iaitu perkara yang diperlukan oleh manusia untuk hidup. Namun manusia hidup tanpa kewujudannya.
c. Tahsiniyyat
Iaitu perkara yang diperlukan oleh manusia untuk hidup dengan lebih mulia. Di mana ketiadaannya tidak menjejaskan kehidupan manusia. Ia lebih mirip kepada unsur kesempurnaan dan kemewahan.

Waqieyyah
Islam adalah mengikut suasana dan tempat. Contohnya: Islam mewajibkan menutup aurat tetapi cara perlaksanaannya mengikut tempat dan suasana di mana seseorang Muslim itu berada.

Inqilabiyyah
Menegakkan Islam atas keruntuhan jahiliyyah. Islam tidak boleh bercampur dengan jahiliyyah. Islam juga tidak boleh ditempel-tempelkan pada system jahiliyyah.

Thabat dan Murunah
Tetap dari segi prinsip dan hukum tetapi anjal atau fleksibel dari segi perlaksanaannya. Sebagai contohnya: Solat adalah wajib dan perlaksanaannya boleh dibuat secara jama dan qasar bagi mereka yang bermusafir. Begitu juga ketika seseorang Muslim itu sedang sakit maka dia boleh melaksanakannya dalam keadaan duduk, baring atau bertelentang mengikut kemampuannya.

________________________________________________________
_____________________________
Herm...
buat semua ummat islam dan buat diri sendiri juga,fahamilah ciri-ciri Islam ini.Moga,segala keputusan,segala perbuatan kita selepas ini, adalah selari dan berpandukan ajaran agama Islam.Hayatilah Keindahan agama kita kerana,
Islam itu cantik,dan kitalah yg bertanggungjawab mencantikkannya lagi(melalui amalan)
kita.Wallaua'lam.

Ya Allah,jika aku jatuh hati...

24 June 2010



Setiap pertemuan,pasti ada perpisahan.Dan setiap Kehidupan, pasti berakhir dengan kematian.Ajal,jodoh,rezeki,semestinya sudah tertulis di luh mahfuz.Usah dibimbangi.usah menyibukkan diri mencari.Segalanya pasti akan tiba dan datang pada waktunya.Usah dijalankan "experimen mencuba".Usah.MATI-NYAWA bukan milik kita.Andai ajal mu esok,esoklah..takkan Sekarang ataupun lusa.Jodoh,usah la difikirkan sangat.jodoh mu pasti akan datang bila tiba masanya.Cari pengalaman?
Bercinta demi pengalaman dahulu sebelum bercinta degan pasangan sebenar?Ketahuilah,itu bukan cari pengalaman,tapi cari Dosa.Bercinta banyak bermain dengan perasaan.Dan bila bermain perasaan,byk la kata "manis" akan terucap,panggilan manja..etc that may contribute to "zina".Zina hati.Zina mata usah dicerita.jika kita x menjaga hati kita,mata kita,macam mana kita nak jaga iman?Iman adalah mutiara yg paling berharga dalam hidup kita.Bukan harta benda.Bukan jua paras rupa.Tetapi Iman kita wahai saudara..






Jagalah iman kita sebaik mungkin.Jagalah hati.Sesungguhnya,jika buruk hati,buruklah amalan,buruklah segalanya..Berdoalah selalu,moga Allah memelihara hati dan iman kita.

"YA ALLAH,YA MUQALIBAL QULUB, SABBIT QULUBANA 'ALA DINIK, SABBIT QULUBANA 'ALA DINIK,
SABBIT QULUBANA 'ALA DINIK YA ALLAH,FAWASIKILLAHUMMARA BITOTAHA WA ADIM WUDDAHA WAWAHDIHA SUBULAHA WAMLA AHA BINURIKALLAZI LA YAHBU,WASYRAH SUDUROHA BIFAIDHIL IMANIBIK.WAJAMILU TAWAKKULIT ALAIK, WA AHYIHA BIMAKRIFATIK WA AMITHA A'LA SYAHADATI FI SABILIK, INNAKA NIKMAL MAULA WANIKMAN NASIR"

Semoga,jika kita bercinta,cinta kita adalah demi ALLAH S.W.T.
jagalah hati,jangan kau kotori..jagalah hati mentera hidup ini..~



22 June 2010

bila diri ini con.....

Entahlah..akhir2 ini,tersa jiwa berantakan.difikir-fikir,penyelesaiannye ada.. cuma diri ini pelik sedikit.walaupun tahu potensi diri,entah mengapa,susah menerima diri sendiri.bukan x bersyukur.kadang2 kalah pada ..??pada apa?,..x tau apa yg ada kat otak sebenarnya,segala bercampur aduk..campurization.bukan x leh nak asing2kan,tapi segalanya harus "aku" yg selesaikan.rasa nak tinggalkan 1,but can not.wanna to say tired,not really.but i really i cannot manage it very well.i hv to do sth.i know wht to do.but,can i do?i have to choose.i hv to leave 1 of them.but i really x smpai hati.when i think about this,i do remember 1 thing,latent.i dont want to describe what is that,find ur self k.i should leave the latent.is that the best for me..i hv to think deeply.i think abt it already.huhu..ya Allah,i'm sick of this kind of think.when i can free my self from thinking this kind of thing..yeah..i should not make look it as a problem..huhu..

18 June 2010

C.I.N.T.A..TAZKIRAH dari Adik..



Setiap kali ana membuat program,ana suka memberi peluang kepada adik-adik untuk memberi tazkirah.Yes,the most famous topic that adik-adik suka bg x lari dari...C.i.n.t.A.
DAN,apa yg paling ana suka tnya kat adik-dik......status..hehe..n most of them gonna said..single BUT not AVAILABLE.heHeh[,"]

08 June 2010

Tokoh yang di kagumi..

Al-Khindi

Abu Yusuf Yaqub ibn Ishaq al-Kindi (185-252H / 801-873M), dilahirkan di Kufah, Iraq Keturunan suku kaum Kindah yg berpindah dari Yaman Menulis lebih 273 penerbitan dlm pelbagai bidang.
Kebanyakan hasil kerjanya hingga kini tidak ditemui kecuali beberapa terjemahan Latin. Beliau pakar pemikiran dalam pelbagai bidang contohnya; falsafah, matematik&geometri, psikologi,musik & geografi,perubatan,astronomi dan fizik. Beliau dianggap sebagai ahli falsafah Muslim yg pertama & terulung, hanya diatasi oleh tokoh hebat spt sebagai al-Farabi & Ibn Sina kemudiannya.
Beliau merupakan orang pertama yang berjaya menentukan secara sistematik dos unutk menghasilkan ubat.Beliau juga merupakan penterjemah terawal yang terlibat dalam menterjemah hasil karya dalam bahasa Yunani ke bahasa Arab.

02 June 2010

Merawat Otak teracun


iman adalah mutiara...

di dalam hati manusia...
yang meyakini ALLAH
MAHA ESA... MAHA KUASA...
tanpamu iman bagaimanalah...
merasa diri hamba padaNYA...
tanpamu iman bagaimanalah...
menjadi hamba ALLAH yang bertaqwa...
iman tak dapat diwarisi...
dari seorang ayah yang bertaqwa...
ia tak dapat dijual-beli...
ia tiada di tepian pantai...
walau apapun caranya jua...
engkau mendaki gunung yang tinggi...
engkau berentas lautan api...
namun tak dapat jua dimiliki...
jika tidak kembali pada ALLAH...
iman adalah mutiara...
di dalam hati manusia...
yang meyakini ALLAH
MAHA ESA... MAHA KUASA...
tanpamu iman bagaimanalah...
merasa diri hamba padaNYA...
tanpamu iman bagaimanalah...
menjadi hamba ALLAH yang bertaqwa...
[ iman mutiara lyric found on www.lirik.my ]
iman tak dapat diwarisi...
dari seorang ayah yang bertaqwa...
ia tak dapat dijual-beli...
ia tiada di tepian pantai...
walau apapun caranya jua...
engkau mendaki gunung yang tinggi...
engkau berentas lautan api...
namun tak dapat jua dimiliki...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...
jika tidak kembali pada ALLAH...


Satu ketika dahulu,ana(sy)pernah berada dalam keadaan depressed.Not for one day,but more.At that time,we (student) had been exposed to a video n had discussion on that topic which made many student a step to believe that this world gonna come to the end in 2012.guys,u got the point? here i tend to tell u that video that show about a prediction of kiamat.Frankly speaking,i was quite depressed at that time because everyone around me talking about that n made me a step to believe to.what was in my mind at that time is only,

"amalan aku x cukup lg..takutnya nk mati"

and
"kalu boleh aku nk mati cpt,aku takut x dpt bertahan dgn godaan dajjal nanti".

Wah..memang masa tu ana tidak dapat berfikir dgn baik.Always in emotional n been negative.However,after i went back to my village,i got rest n enjoying doing what i love to do, i had think something.
Astaghfirullah hal a'zim,i was a step to believe what had human provide to us just like that without thinking deeply.What i have done? Aku hampir-hampir syirik ke dah syirik?oh my god.
Itu hanya jangkaan manusia semata-mata.Bukankah hanya Allah yg mengetahui tentang bilakah hari kiamat akan terjadi? Astaghfirullah Hal A'zim..berdosa betul aku.moga taubatku di terima.Ya Allah,sesungguhnya hambaMu ini percaya,engkaulah yg paling berkuasa dan maha mengetahui.ampunkan dosa hambamu ini ya Allah.

Sukar sebenarnya untuk kita menyedari dosa syirik yg kita telah lakukan.Tetapi,jika kita mengamalkan perbuatan muhasabah diri yg berterusan,insyaAllah,kita akan menyedarinya. Buat teman semua,bermuhasabahlah sentiasa agar diri kita ,iman kita,ilmu kita dapat diupgradekan.
Semoga kita semua masih sempat bertaubat kepada Allah atas segala kesalahan kita semasa hidup.Walaupun kita dedahkan bahawa dosa syirik x diampunkan oleh Allah SWT taala, teruskanlah jua memohon ampun dan janganlah berputus asa.Sesungguhnya,Allah itu Maha pengampun dan menerima taubat hamba-hambaNya.
Kita manusia yang tidak lepas dari melakukan khilaf dan dosa,namun ingatlah,dari itu semualah kita akan bangkit.Belajar melalui kesilapan dan tauladan.

WaKenaBeb...

Today was my first time entered to Cct( critical& creative thinking) class. 20 minutes first was very stressed. My lecturer, a bro entered the class with very serious face n without smile. He asked us to balance the class with same number for both side and leaves.After that,he came back,but he still dissatisfied. Then he lectured us on our mistake..bla..bla..bla..n he said that we did not need him because we just silent when he tried to psycho us.when we spoke out our opinion, he listened but again he tried to psycho us and make us silent.o tho kajo...then he tried to make us to speak again and ask us to answer his questions and at the same time he threat us,if we did not answered,he may leave.We silence.Thinking how to answer his question even though the answer was in our mind.Then, he show his "bengang" face to us and he asked us to close our eyes. After two time he asked us to do so,we followed his wishes.we closed our eyes.after a few second,he asks us to open back our eyes.Guess what he says???

"just kiding ,hahaha...WaKenaBeb" ...
omg,.....huh...... then he adds,"usually,when people see my teeth,they gonna laugh".Then we laugh..yeah,one of his teeth at the in front is missing.haha..this is the first introduction for us to CCT subject that he was prepared for us..

31 May 2010

Language oh bahasa...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh. dah lama tak buka blogku yg mmg x seberapa ni..huhu..well,minggu ni,aku byk gelak.Tak gelak macam mana,byk benda yng ntah apa-apa aku buat.aAntaranya aktiviti memusnahkan bahasa.Bukan niat untuk merosakkan bahasa.Tetapi segala benda ini berlaku secara spontan.
Nak dijadikan cerita,aku suka buat lawak akhir-akhir ini.mayb sebab aku dah boleh terima hakikat tentang sesuatu sehingga aku bercakap terlabik..opss..,terbalik la.contoh ayat,aku nak cakap kami nak pergi nak pergi daki gunung,tetapi aku menyebut gunung daki.Apa yang pasti,ramai tergelak la apabila benda ni terjadi.Dah la meleret-leret kejadian cakap terlabik ni terjadi.Malu kadang-kadang di buatnya.hehe.'ala kullihal,aku sebenarnya x berniat pun nak merosakkan bahasa Melayu.Wallahua'lam.

27 April 2010

Apa nak jadi?

Bismillahirramanirrahim..


Assalamualaikum..sudah lama rasanya aku x menulis.Kali ini,aku menulis.Sudah lama rasanya aku ingin berbicara tentang satu hal ni..entah mengapa,aku amat sensitif akan perkara ini.. Kes buang bayi..Sama ada buang sahaja,bunuh buang atau apa pun,semua aku menyakitkan hati aku jer bila didengar..mengapa??..





Sekarang ini,kita sering mendengar tentang kes pembuangan bayi.Di tepi longkang,di tepi sungai , di dalam tong sampah,malah ada yang sanggupmembunuh dan menyembunyikan mayat bayi yang tidak berdosa ini didalam tong cat yang berisi air.di manakah belas kasihan mereka menghilang? Malas rasanya aku untuk membincang punca atau faktor kepada semua ini.Sudah pasti anda puas membaca tentangnya.Apa yang ingin aku katakan,nampaknya,kita sudah terlalu hampir dgn kiamat..Bukankah ini semua tanda-tanda kiamat sudah hampir iba.Bayi dan manusia idak berdosa dibunuh merata-rata,zina dan masiat berleluasa,si waham berkuasa,si lelaki menjadi betina(maaf ayat terlalu kasar) ,perang sini sana dan manusia lupa tuhannya..




Di sini,aku ingin sekali meluahkan perasaan.Bagi ibu yang membuang bayi mereka,di manakah perasaan kewanitaanmu? di manakah jiwa ragamu?apakah langsung tiada belas kasihan pada bayi mu yang dikau buang? ke manakah hilangnya akalmu?adakah kepenatan sembilan bulan mengandung anak yang yg tidak berdosa itu tidak menyedarkan kamu tentang hakikat dan dosa yang engkau buat?




buat lelaki di luar sana..


adakah wanita dan keseronokan yang dikau kejar selama ini hanyalah permainan bagimu? sedarkah engkau,bahawa kita semua manusia, adalah insan yang berakal dan bukan barang mainan yang bisa dipermainkan begitu sahaja?Ada harga yang harus kamu bayar wahai teman..Ada harga.tIDAK AKAN TERLEPAS walau sekalipun dikau membayar 999 billion$.Never!!




Membunuh hukum syariahnya adalah bunuh balik.




Pernah daku terfikir,adakah mereka tidak pernah BERfikir apakah kesan hasil hubungan mereka(pnzina)? biarlah..aku malas berbicara ttng mereka lagi.balik2,kurang didikan agama jugak puncanya.




ayuh kita sorot pada ibubapa.anak-anak amanah.Sebelum mendapat anak,adakah mereka fikir apakah yang ingin mereka berikan kapada anak-anak mereka?kemewahan? melihat mereka cerdik dlm akademik?apa? hari ini,aku dikelilingi dengan masyarakat yang amat selfish.jua ramai golongan yg pandai.tapi kepandaian mereka..???


Golongan ibubapa amnya, kebnyakan sudah tidak peduli kepada pembangunan rohani anak-anak. Di kampung mahupun di bandar,sama saja.Mereka membiarkan anak-anak menjalani kehidupan mereka tanpa pengawasan.Malah ank yang bersekolah dipaksa menjaga adik yang berumur 4 tahun di rumah.Pengajiannya terabai. si Ibu dan ayah asyik mencari wang.Amanah berharga dari Allah ditinggalkan begitu sahaja.Namun,bila si anak mula buat perangai,mereka melenting.Dikatakan cikgu tak Pandai mengajar.huh,..apa apa jelah.. Rasulullah dah bersabda dulu,bahawa menjaga anak perempuan seorang lebih susah dari menjaga sekandang unta.tahukah mereka betapa besarnya akan tanggungjawab mereka sebagai ibubapa??

17 March 2010

dilemakah?

Hidup ini terlalu singkat sebenarnya.Namun, ia terasa panjang bila kita melakukan sesuatu sama ada ia seronok mahupun tidak,bermakna mahupun sia-sia.its depend on doer.Thats life.
Yesterday is history and tomorrow is mystery.Yes,yesterday is history.What have we done in the past was be a history and we cannot change it because we cannot change the past or rewind the time,yeah! Last year i have jumped into something.Something that important to the 'world'. n part of my survival.Perhaps.And today,i feel like,in dilemma.Truly.But,i know i should not feel like that.ooh god,what should i do.i cant tell it to anybody.but the fact,i felt like i have ruin the trust of somebody towards me.yeah.my family.what should i do? my fam said,i should do this,but i did.actually,i did not mean it.i jumped into it without my pleasure.my heart said no.my mind to.but at that time,i feel like that i have no choice.i have been trapped.thats what i think at that time.yeah i know,thats good to involve,but my family did not allowed me to do so when i'm studying. what should i do?silent,that what i doing now.ya Allah,guide me.get me off from this.
actually i love both.but,...i tried to tajdid my niah.i'm trying.lillah.but at the same time i feel like, i'm ruining my fam trust on me.what should i do ya Allah.astagfirullah hal'azim.guide me ya Allah.Allahumma amin,Allahumma amin,Allahumma amin.amin ya rabbal 'alamin.

20 February 2010

hiEraRki CinTa..

Semalam ana mendengar radio..perbincangn ttg cinta..agak menarik..
ustaz yg menjadi panel tgh mengetengahkan formula cinta yang baru..
formulanya adalah seperti berikut..

C-cinta

I-ikut

N-nabi

T-taat

A-Allah

Cinta katanya,meski selari dgn Quran n sunnah..
mesti ikut cara nabi..mcm dianjurkan Oleh Rasulullah saw lah maknanya..
n cinta jugak harus menepati syariat Allah SWT. Ikut Allah..
well,dlm perbincangan tu jugak, ada sorang muslimat bertanya..

apakah maksud di sebalik kata2 berikut..

"kamu mestilah mencintai diri kamu, sebelum kamu mencintai orang lain"

muslimat tu kata,dia petik dr sebuah buku..
yes..ayat ni sentiasa kita dengar bukan??
ustaz tu pom jawab,formula yg dekat dgn jawapan tu ialah..x kenal maka x cinta..sebelum cinta,kita mesti berkenlan..dan ustaz tu pom baca sepotong ayat..firman Allah yg lebih kurang bermaksud,
"tak kan kenal seseorang itu akan dirinya,selagi dia x kenal tuhannya~"

conclusion nya,kalau kita x kenal diri kita,macam mana kita nk cinta diri kita..dan kalu kita x cinta diri kita,bagaimana boleh kita mencintai orang lain?

Di sini,sy dapat mengerti bahawa,sebelum kita tahu apa itu cinta..
kita mestilah mengenali tuhan kita..kerana Allah akan memberitahu kita apa itu cinta..
Selepas kita mengenali Allah SWT,kita pasti mencintaiNYA..dan seperti yang kita sedia maklum,
jika kita memiliki CINTA Allah,insyaAllah CINTA ORANG2 YANG SOLEH JUA akan menjadi milik kita.


konklusi dari sy..

**kenalilah tuhan kita,agar kita dapat mencintaiNYA dan diCintaiNYA..
semoga dengan Itu,kita dapat mengenali diri kita dan memahami apa itu cinta..
dan dengan itu
dapatlah kita mencintai orang lain dan dicintai jua..yakni cinta makhluk..
lakinn..
la budda,jadikan AlQuran dan AsSunnah sebagai panduan
kerana tanpanya
kita x mungkin mengenali tuhan kita,mengenali apa itu cinta.. **
Lagu..[DIA SEGALANYA BY INTEAM]
Ramai Manusia Memuja Alam Semesta
Kerana Mudah Dinilai Oleh Dua Mata
Ramai Orang Yang Memuja Wang dan Harta
Di Sini Kemudahan Hidup Dapat Dirasa
Tidak Kurang Yang Memuja Wanita Cantik
Kerana Nafsu Mudah
Merangsang dan Menarik
Dikorban Kesenangan Hidup Untuk Memiliki
Hingga Terkorban Maruah Dan Nilai Agama
Ada Lagi Yang Dituju Dan Diburu
Oleh Manusia Memburu
Cinta Yang SejatiCintakan Bunga
Layu, Hancur Dan Musnah
Cintakan Tuhan
Kekal Buat Selama-Lamanya
Pujalah Tuhanmu
Ia Tak Mengecewakan
Cintailah Dia Kekal Tiada Sudahnya
Gunakanlah Segala-Galanya
Untuk Menyembah-Nya
Buat Apa Saja Selagi Benar Untuk Tuhan
DESTINASI CINTA
Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu,
TuhanTiap jejak nan bertapak
Debu kejahilanAkan ku jirus dengan madu keimanan

Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi

Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi

C/O Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu
Namun ranjaunya tidak akan sunyiSelagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati
(Destinasi cinta Ilahi)
Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-
Mu Wahai Tuhanku… Ya Allah